Hytte på jomfruland

Familien ville ha en moderne og vedlikeholdsfri hytte. Derfor valgte de å bygge i Leca

Da familien skulle bygge ny hytte på Jomfruland, valgte de å bygge i Leca med pusset overflate. Både for å gli inn i og samtidig være en kontrast til omgivelsene.

Etter at de to gamle familiehyttene på Jomfruland utenfor Kragerø måtte gi tapt for stokkmaur, bestemte familien seg for at de skulle vinne over skadedyrene.

  • Familien ville ha en moderne og vedlikeholdsfri hytte. Derfor valgte de å bygge i Leca og har også satt inn aluminiumsvinduer og -dører, forteller arkitekt Sindre Østereng i MMW arkitekter AS som har tegnet hytta.

Hele hytta er bygget i Leca Isoblokk 25 og pusset utvendig med Webers fiberpuss. Sluttbehandlingen er gjort med silikatmaling. Innvendig er veggene pusset med KC 50/50.

Utendørs gang

De kommunale vedtektene i Kragerø setter begrensninger på hvor stor hytta kunne være. For å utnytte arealet maksimalt ble alt gangareal flyttet utendørs. En overdekket svalgang knytter soverom og bad til hovedvolumet som inneholder kjøkken, stue, hems og takterrasse.

  • Over svalgangen er det et glasstak som måtte festes i Leca-veggen. Taket kan bli ekstra tungt på grunn av snølast og kunne ikke festes i de vanlige blokkene uten forsterkninger. Løsningen ble å legge inn et ekstra skift med U-blokker, forteller Østereng.

Ved å bruke U-blokken fikk svalgangstaket godt feste og henger stødig. Samtidig er det ikke mulig å se forskjell mellom Isoblokkene og U-blokken på veggen. 

  • Den samme utfordringen hadde vi i forbindelse med den utvendige trappen til takterrassen. Trappen skulle krage ut fra fasaden uten annen støtte enn festet i veggen, forteller han. Løsningen ble å bygge inn to søyler av U-blokker i veggen, med dragere mellom søylene slik at trappevangen kunne festes i veggen.

Utsatt klima

Fra takterrassen er det utsikt mot Skagerak og storhavet. Hytta ligger på østsiden av øya og er derfor ekstra utsatt for det tøffe klimaet.

  • Dette er et område hvor været og havet kan bli ganske så tøft. Selv om hytta ligger i ly av trærne er det et fuktig klima. Eierne ville derfor ikke ha materialer som ruster eller råtner, forteller Østereng. Samtidig kan sommeren være varm og intens på Jomfruland.
     
  • Det fine med Leca er at det gir et svalere inneklima på de virkelig varme dagene. Isolasjonen i blokkene gir også muligheten til å bruke hytta hele året om man ønsker, påpeker han.

Tårnene på øya

Jomfruland er en langstrakt rullesteinsøy som ligger ytterst mot havet utenfor Kragerø. Farvannet er farlig med mye grunner, og de to fyrtårnene er selve kjennetegnet til Jomfruland, og et landemerke i skjærgården.

  • Fyrene er bygget i mur med en hvit, pusset/malt overflate. Byggherren ønsket å benytte dette uttrykket på den nye hytta, forteller Østereng. Fyrlykten har også vært førende for utforming og planløsning av hytta. Familien ønsket nemlig å kunne se blinket fra lykten fra alle rommene i hytta.
     
  • Samtidig er hytta, med sitt rektangulære formspråk - som en Leca-blokk, en fin kontrast til rullesteinen som er brukt i gjerdene mellom hyttetomtene og også i noen hytter. På grunn av fredning, er det ikke lengre lov til å ta med seg eller flytte på rullesteinen på Jomfruland, sier han.

Prosjektinformasjon


Byggherre: Familien Aarebrot

Arkitekt: MMW arkitekter AS ved Sindre Østereng

Entreprenør: Ole Gundersen AS

RIB: Will Arentz AS ved Rolf Smetveit

Leca-produkter: Leca Isoblokk 25 cmLeca U-blokk, Weber-produkter, Weber.base 261 Fiberpuss, Weber.base KC 35/65

 

Please register your details first

Areas of interest