Helikopterbase: Lydreduksjon på 70 dB

Tenk deg at du skal sove og ikke våkne når helikoptre tar av og lander på utsiden av soverommet ditt. Nettopp det var lydkravet til helikopterbasen på Ahus i Lørenskog. Prosjektet er noen år gammelt nå, men vi kan vanskelig tenke oss en bedre referanse på Leca-blokkenes lydegenskaper.Helikopterbase: Lydreduksjon på 70 dB

Helikopterbasen er en del av senteret for akutt- og transportmedisin ved Ahus i Lørenskog. Senteret ligger like ved sykehuset og sorterer under Prehospital divisjon ved Ullevål universitetssykehus. Senter for prehospital akutt- og transportmedisin (SPAT) omfatter en ambulansestasjon for Nedre Romerike, en lege- og sykepleierbemannet intensivambulanse som transporterer intensivpasienter mellom sykehus i Helse Øst og Helse Sør, og senteret er base for legebemannede ambulansehelikoptre. Basen dekker store deler av Østlandet sørover til Vestfold, og etter avtale med svenske myndigheter skal hardt skadde pasienter fra Värmland kunne flys til Ullevål universitetssykehus. Med sine 1400 årlige helikopteroppdrag er senteret landets travleste luftambulansebase. 70 mennesker har sitt daglige virke ved sentret som både omhandler helikopterbasen og en restaurert sidebygning. Til sammen et areal på 2700 m2 hvorav helikopterbasen er på 1500 m2.

Spesielt lydkrav

Et lydkrav så høyt det nærmest er mulig å sette det, satte klare føringer for valg av byggematerialer ved helikopterbasen. Døgnkontinuerlig drift av to helikoptre der mannskap samtidig skal kunne sove og oppholde seg uten forstyrrelse, betinget tunge materialer i konstruksjonen. Så godt som hele helikopterbasen er derfor bygget i Leca, fra innvendige og utvendige vegger til våtrom og etasjeskiller.
- Selve hangarene er oppført i Leca Isoblokk 30 cm. Når det gjelder lydkravet knyttet til kontorer, oppholdsrom og ikke minst soveavdeling, var dette helt spesielt. Her skal leger og mannskap ha fullstendig ro til tross for drift av helikoptre rett utenfor. Veggene rundt disse avdelingene er derfor bygget med Leca Lydblokk. Medregnet luftspalten i konstruksjonen er veggene 84 cm tykke, forteller prosjektleder Frode Instanes. Han og byggeleder Peter Søder har tatt oss med på en befaring på helikopterbasen.

Hører ingen verdens ting

- Det er ikke vanlig å få så mye skryt, men senteret og helikopterbasen er svært vellykket både i nasjonal og internasjonal målestokk. Brukerne har utelukkende positive tilbakemeldinger, og det er det viktigste parametret for oss. Når det gjelder oppnåelse av lydkravet på 70 dB, er dette absolutt innfridd; man hører ingen verdens ting fra omverden i denne sonen. Vi er alle svært fornøyde med den nye helikopterbasen og regner med at den blir et viktig element i luftambulansetransporten i Sør-Norge fremover, sier Frode Instanes.

Prosjektinformasjon

  • Arkitekt: Borealis Arkitekter
  • Konsulent: Interconsult AS
  • Murmester: Georg Andresen & Sønner AS

Leca-produkter:

Relaterte produkter:

  • Weber Fiberpuss