Fikser pipene fra toppen

Fikser pipene fra toppen

Med keramiske innerrør fra Leca rehabiliterer Murmester Sigurd Djønne pipene på Jernbanepersonalets borettslag i Bergen.

De snart 70 år gamle boligblokkene i Kronstad i Bergen trengte å rehabilitere pipene. Mange velger å bruke innerrør av stål når piper skal pusses opp, men Murmester Sigurd Djønne valgte å bruke keramiske innerrør.

  • Vi valgte å bruke keramiske rør fordi dette var en gammel teglpipe. Med de firkantede rørene opprettholder vi også mesteparten av tverrsnittet på pipene, sier Thomas Djønne som har vært prosjektleder for piperehabiliteringen.

De keramiske rørene er de samme som er en del av Leca Ventipipe-systemet. Dimensjonen er annerledes, men materialet er tilsvarende innerrøret i Venti-pipene.

  •  Keramiske innerrør er et velutprøvd og robust produkt for rehabilitering av piper. Fordelen med keramikk er at det er enklere å både lage nye hull og tette hull dersom beboerne senere gjør endringer med ildstedene sine, sier salgsingeniør Svein-Olav Barikmo i Leca Norge AS.

Fires ned


Innerrørene fires ned fra toppen av pipen. Med vaier senkes de 50 cm lange rørene ned i det eksisterende pipeløpet. Rørene limes med syrekitt.

  • Det er en luftig arbeidsplass når vi står i liften over taket og senker ned rørene. Totalt skal vi rehabilitere 24 pipeløp på blokkene. I tillegg er 66 ildsteder demontert og skal kobles tilbake på de nye piperørene, forteller Djønne.

De keramiske innerrørene for rehabilitering finnes i mange dimensjoner. Dimensjonen som brukes avhenger av antallet ildsteder og ikke minst størrelsen på den eksisterende pipen.

 

Holdbar løsning

Djønne forteller at pipene måtte rehabiliteres fordi fugen i teglpipen begynte å smuldre opp i kaldloftet. Fukt og kondens samt røykgasser og sot påvirker fugene i skorsteinen og gjør at de blir dårligere.

  • Ved å bruke keramiske innerpiper stanser vi oppsmuldringen. Luften rundt innerrøret isolerer mot varmen, samtidig som fugene ikke blir utsatt for røykgass og sot. Det blir nesten som en elementpipe, sier Djønne. 

Pipene hadde også mistet mye av sin beskyttelse mot vær og vind over tak. De er derfor slemmet og gjort vanntette for å stanse ytterligere vanninntrenging. 

  • Disse pipene har stått i 70 år og med denne løsningen kommer de til å stå i minst 70 år til, konkluderer han

Prosjektinformasjon


Jernbanepersonalets borettslag 1

Murmester: Murmester Sigurd Djønne AS

Produkt: Keramiske innerrør, Syrekitt

Tekst: Gaute B. Iversen
Foto: Silje Robinson

Please register your details first

Areas of interest