Hva er Leca

Leca er et byggemateriale laget av norsk leire som er brent og omdannet til små, porøse kuler med hard overflate. Kulene brukes bl.a. i blomsterbed, fyllinger og som isolasjon. I tillegg er de råvarer for blokker, piper og elementer. Leca er en forkortelse for Light Expanded Clay Aggregate, noe som kan oversettes som lett, ekspandert leire.Blåsing av løs Leca

Leca er et byggemateriale med en rekke gode egenskaper, og med meget varierte bruksområder. Hovedproduktene er:

Leca kuler

Kulene lages av norsk leire som brennes i en spesialovn og omdannes til små porøse kuler med hard overflate. De veier lite (flyter i vann), og tåler mye. De er både isolerende og drenerende samtidig som det har kapillærbrytende egenskaper (som betyr at de ikke suger vann). Dette gjør at de brukes til så forskjellige bruksområder som drenering i blomsterbed og -potter, og isolasjon og frostsikring under veier og jernbanespor. I tillegg brukes de bl.a. til drenering under og rundt bygg. Leca kuler leveres i forskjellige størrelser og leveranseformer, både i småsekker og kubikksekker, på bulkbiler og i spesialbiler med blåseaggregat.

Leca blokker

Leca-blokka er nærmest for et norsk byggeikon å regne. Alle som har bygget. kjenner den. Den er en av de aller mest brukte komponentene på norske byggeplasser. Å bygge med Leca er som å bygge med byggeklosser. Ved å stable stein på stein kan du bygge nær sagt hva som helst. Og vakre, holdbare overflatebehandlinger gjør at stadig flere arkitekter, entreprenører og byggherrer bruker Leca i hele huset.

Det er mange grunner til at blokkene har fått denne statusen. De brenner ikke, de har god varmeisolasjon og isolerer godt mot støy. De er miljøvennlige og gir sunne hus. De tåler fukt, og hverken skadedyr eller råte biter på dem. De har alltid vært enkle å bygge med, og de nye blokkene med Leca Lock (Lecas eget not og fjær-system) gjør byggingen enda enklere, raskere og bedre.

Leca blokker finner du i isolerte og uisolerte utgaver, i forskjellige dimensjoner og formater. Den typiske Leca-blokken er 50 cm lang, de fleste er 25 cm høye, mens tykkelsen (dvs veggtykkelsen) varierer fra 8,2 til 35 cm. Bruksområde, eventuelle tekniske krav og dine behov avgjør hva som er riktig Leca blokk for deg. Det finnes blokker med not og fjær som forenkler muringen og øker tempoet. Og i det siste er flere og flere av blokkene blitt inntil 30% lettere pga en ny, patentert teknologi som kalles LSX.

Leca piper

Vedfyring er en tradisjonsrik måte å varme opp norske boliger på. Det gir kos, hygge og ikke minst deilig oppvarming. Selv nye, moderne og godt isolerte boliger trenger et ildsted. Vedfyring er en trygg, miljøvennlig og rimelig måte å varme opp huset på. De fleste hjem trenger vedfyring på ekstra kalde dager. Med peis eller vedovn i huset har du en energikilde som aldri svikter. Derfor bør alle boliger bør ha pipe.

Leca har levert problemfrie piper til norske hus og hytter i mer enn 35 år. De aller fleste ordinære brukere og ildsteder greier seg fint med vår hovedpipe Leca Venti Pipe. Men har du spesielle fyringsbehov; trang plass, spesielle typer ildsteder – eller skal rehabilitere din pipe, så vær klar over at Leca har spesialløsninger for alt dette også.

Leca Maxi Pipe er pipen for ildsteder med stor kapasitet og spesielt egnet for store gruepeiser og til fornyelse av gamle teglskorsteiner.

Leca elementer

Dette er de største Leca-produktene, beregnet for de mer industrielle formål. Elementbygging er en rasjonell og effektiv byggemetode og det finnes Leca-elementer for både vegger og gulv.

Leca Veggelementer er perfekte for røffe omgivelser, og benyttes der det er ønskelig med robuste vegger med lite vedlikehold. Fordelene er mange, for eksempel en enkel og hurtig montasje, god lydisolasjon, god lydabsorbsjon ved ubehandlet overflate og stor varmemagasinerende evne.

Leca Veggelementer kan monteres både liggende og på høykant. De leveres i dimensjoner på opptil 7,5 meter lengde (evt høyde, hvis montert på høykant) og veggtykkelse 15, 20 og 25 cm

Leca Byggeplank er en meget rask løsning for de fleste typer dekker og etasjeskillere. De har god lydisolasjon, gir god brannsikkerhet og krever lite etterbehandling. Byggeplank er velegnet for våtrom, en perfekt løsning for varmegulv og gir en sikker og god arbeidsplattform videre i høyden. Leca Byggeplank kan monteres på alle slags vegger, inklusive trevegger

Begge produkter produseres kun på prosjektordre. Lengden på elementene kan tilpasses prosjektet og det finns også mulighet for prosjektspesifikke løsninger.